Cât câștigă un programator (romanialibera.ro)

· editat de CQS Salud

Un site din Ucraina oferă câteva date despre cât câștigă un programator, dacă acceptă ofertele de muncă existente în acest moment.

Un start-up ucrainean, lemon.io, anunță că dorește să recruteze peste o sută de programatori din România. Cei selecționați urmează „a se alătura celor peste 60 de dezvoltatori IT români care lucrează deja de la distanță pe proiecte pentru start-up-uri din Silicon Valley”.

În prezent, Lemon.io colaborează cu peste 630 de dezvoltatori din 46 de țări. În România, această platformă s-a lansat în luna martie 2022. Compania recrutează atât programatori cu normă întreagă, cât și cu normă parțială (minimum 20 de ore de lucru pe săptămână).

Potrivit calculatorului de plăți de pe această platformă, un programator freelancer din România poate câștiga de la 10 la 125 de dolari pe oră. Câștigul variază în funcție de nivelul de experiență, de la Junior la Tech Lead, și de specializare. Câștigul unui programator freelancer poate atinge 10.000 de dolari lunar. Această sumă ar depăși salariul unui programator angajat.

„Chiar și după aplicarea noilor măsuri din Codul Fiscal, ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 pentru micile întreprinderi, câștigul lunar net al unui programator independent poate depăși cu ușurință salariul unui angajat într-o companie IT din România”, precizează un comunicat de presă transmis la data de 14 septembrie 2022. Salariul mediu net pentru un programator român este de 9.331 lei, conform raportului pe luna iunie 2022 al Institutului Național de Statistică.

Spre deosebire de cei care sunt angajați cu contract de muncă în diverse companii, programatorii independenți trebuie să dețină o firmă (plătitoare sau nu de TVA) sau să opereze ca Persoană Fizică Autorizată (PFA).

Distribuie articolul:

Lasă un comentariu