Statul o lasă pe Carmen Palade să facă orice dorește cu monumentul istoric Rex Mamaia (romanialibera.ro)

· editat de CQS Salud

La începutul anului se zvonea că hotelul Rex din Mamaia, deținut de Carmen Palade, ar fi fost vândut dezvoltatorului imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag.

La acea dată, reprezentanții companiei nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informația, existând totuși posibilitatea ca tranzacția să se fi efectuat, atâta timp cât la finele anului trecut a fost înființată firma Hagag Rex Mamaia, cu sediul în Capitală, după cum a arătat cotidianul național “România liberă”.

Însă nu! Hotelul este încă în proprietatea lui Palade, urmând ca imobilul să ajungă la israelieni doar dacă actualul proprietar obține reconversia în aparthotel si centru comercial, scriu cei de la replicaonline.ro.

PUBLICITATE

Rex Hotel este un monument istoric, iar statul român, mai exact Ministerul Culturii, ar fi putut să obțină dreptul de preemțiune, însă a refuzat, transferând acest drept în sarcină autorităților locale, în speță Primăria Constanța, mai scriu jurnaliștii.

Protejarea, reabilitarea și punerea în valoare a bunurilor imobile clasificate drept monumente istorice beneficiază de o atenție sporită din partea legiuitorului român și de o preocupare constantă a acestuia, date fiind modificările legislative din ultimii ani.

Un exemplu este reprezentat de clarificările aduse în privința dreptului de preempțiune în cazul vânzării unor astfel de imobile.

Dreptul de preempțiune este acel drept de care se bucură cineva care este preferat în calitate de cumpărător al unui bun.

Întrucât hotelul Rex din Mamaia este monument istoric de valoare națională, Rex Mamaia a depus la Direcția Județeană de Cultură înștiințarea de vânzare și o documentație aferentă solicitând exercitarea-neexercitarea dreptului de preemțiune al statului român, prin Ministerul Culturii, mai scrie publicația citată.

Distribuie articolul:

Lasă un comentariu